martes, 22 de abril de 2008

Fernando Lugo guanya les eleccions al Paraguai


Hugo Chávez va decidir fa nou anys acomplir un dels somnis de Simon Bolívar: crear un país socialista i republicà que li donés al continent una independència tant social com econòmica. Potser per això el president veneçolà ha estat un dels principals promotors de la candidatura de Fernando Lugo, un ex bisbe de la ciutat d’Asunción que ha aconseguit guanyar les eleccions al Paraguai. El problema és saber fins quin punt aquest polític ha donat només un recolzament o si bé ha intervingut activament en el resultat de les eleccions, tal i com ha denunciat l’ex president del país, Nicanor Duarte.

En aquesta història plena d’ambigüitats, el més estrany no és que un religiós es presenti al govern (i aquí cal apuntar que l’església tornarà a acceptar a Lugo com a bisbe l’any 2013), ni que un partit que va sorgir el mes de gener de 2007 hagi pogut guanyar-ne a un altre que portava 61 anys al govern. El més estrany d’aquest fenomen és que, escasses hores després de fer públics els resultats electorals, el govern declari que la primera reunió es farà amb el president Hugo Chávez. I és que Lugo ja ha declarat que els impulsaran conjuntament el projecte Unió Sud-americana (UNASUR).

A més a més, els dos presidents pretenen desenvolupar diferents plans de cooperació entre els govern d’esquerres del continent. I és que ja es poden diferenciar dos fronts diferenciats: l’estil populista de Veneçuela i Bolívia i l’estil reformista de Xile, Brasil i Uruguai. El cap del canvi és Hugo Chávez, que ha estat acusat des d’Argentina, Perú i Colòmbia d’interposar-se en les eleccions i d’enviar funcionaris veneçolans per dificultar els processos electorals. És per això que cal anar amb molt de compte amb aquest polític i amb els seus amics, sobretot si és ell mateix qui els col·loca al govern.

Fernando Lugo forma un nou partit d’esquerres i se suma a una tendència que ja comparteixen tots els països d’Amèrica Llatina, excepte Argentina i Colòmbia.

No hay comentarios: