
miércoles, 14 de mayo de 2008
"Si voleu, no serà un somni"

viernes, 9 de mayo de 2008
AVANTI / ADESSO
miércoles, 30 de abril de 2008
¿ Fritzl oder Fischer ?
Vaig a fer-vos un petit sondeig, encara que em faci mal saber-ne la resposta. Qui són aquests personatges?
Sabeu quin és el problema de la premsa d'aquest país? Doncs que el segon mai no serà portada. Ni tan sols se li dedicarà un article d'opinió. Encara que sigui el representant d'un dels pocs països d'esquerres que queden al vell continent. Clar, que la política no importa. Només els assassinats i les filles maltractades. Això sí que és portada. Qui coneix el Sozialdemokratische Partei Österreichs? A qui li importa en realitat? Algú vol saber qui és el president d'Àustria? No, no. Quan pares a algú pel carrer, Àustria és el país dels homes que tanquen les filles en habitacions. O el país de gent que queda per menjar-se el penis. Doncs deixeu-me dir-vos, a aquells que decidiu les portades, que a Àustria hi ha més coses. Per començar, hi ha un president, Heinz Fischer, que és un dels pocs (a si, Zapatero també ho era, no?) que encara creu en el socialisme. Un president que va guanyar després de 18 anys de govern conservador. Un president... que mai no serà portada.
martes, 22 de abril de 2008
Fernando Lugo guanya les eleccions al Paraguai

En aquesta història plena d’ambigüitats, el més estrany no és que un religiós es presenti al govern (i aquí cal apuntar que l’església tornarà a acceptar a Lugo com a bisbe l’any 2013), ni que un partit que va sorgir el mes de gener de 2007 hagi pogut guanyar-ne a un altre que portava 61 anys al govern. El més estrany d’aquest fenomen és que, escasses hores després de fer públics els resultats electorals, el govern declari que la primera reunió es farà amb el president Hugo Chávez. I és que Lugo ja ha declarat que els impulsaran conjuntament el projecte Unió Sud-americana (UNASUR).
A més a més, els dos presidents pretenen desenvolupar diferents plans de cooperació entre els govern d’esquerres del continent. I és que ja es poden diferenciar dos fronts diferenciats: l’estil populista de Veneçuela i Bolívia i l’estil reformista de Xile, Brasil i Uruguai. El cap del canvi és Hugo Chávez, que ha estat acusat des d’Argentina, Perú i Colòmbia d’interposar-se en les eleccions i d’enviar funcionaris veneçolans per dificultar els processos electorals. És per això que cal anar amb molt de compte amb aquest polític i amb els seus amics, sobretot si és ell mateix qui els col·loca al govern.
Fernando Lugo forma un nou partit d’esquerres i se suma a una tendència que ja comparteixen tots els països d’Amèrica Llatina, excepte Argentina i Colòmbia.
miércoles, 16 de abril de 2008
KIBAKI ANUNCIA UN GABINET DE COALICIÓ PER A EVITAR UNA GUERRA A KENYA

NOTÍCIA en format vídeo de la BBC del 13 d'abril
A Kenya hi ha més de 80 grups ètnics que conviuen en un territori de més de 34 milions de persones. D’ells, el grup majoritari són els kikuyo, seguits pels iuhyam, els luo, els kalenjin i els kamba. Abans de l’arribada dels colonitzadors europeus el 1895, aquests grups vivien en regnes independents, però Gran Bretanya els va agrupar en el Protectorat de l’Est d’Àfrica, que més tard es convertiria en la colònia de Kenya.
La delimitació arbitraria que els colonitzadors van fer d’Àfrica segueix comportant problemes d’integració al continent. Els límits actuals no s’adeqüen als límits comunals que existien originàriament i això és molt important per explicar el conflicte actual de Kenya. Cap el 1950, l’ètnia kikuyo es va convertir en la gran força independentista i va formar la Unió Africana Kenyana. El líder kikuyo d’aquesta unió, Jomo Kenyatta, es va convertir en el primer president de la República de Kenia el 1963.

Aquesta llarga tensió entre les diverses ètnies està a la base dels problemes polítics i socials que han provocat la crisis del país. La reelecció del president Kibaki ha estat molt controvertida i diversos països ja l’han definit com antidemocràtica. En aquest sentit, la Unió Europea ha declarat que les eleccions del 2007 no van seguir els estàndards internacionals democràtics.
Actualment el membre del Grup de Crisis Internacional, Donald Steinberg, està treballant en les negociacions per a establir un govern de transició. La idea és crear el càrrec de Primer Ministre per al líder de l’oposició Raila Odinga, i per fer-ho caldria reformar la Constitució a través del Parlament. Odinga ha declarat que només l’acceptaria si tingués suficient autoritat i poder dins del govern.